8.7 C
Pristina
Friday, December 3, 2021

Inteligjenca kroate: Kjo ndodh me “Botën serbe”

Agjencia Kroate e Inteligjencës së Sigurisë (SOA) tha në një raport se promovimi i “botës serbe” destabilizoi më tej “marrëdhëniet e ndjeshme” në rajon.

Një raport i publikuar në faqen e internetit të SOA thotë se disa politikëbërës shtetërorë në Serbi promovojnë konceptin e “botës serbe” si një popull i vetëm politik serb, domethënë një bashkim i vetëm politik dhe shtetëror i të gjithë serbëve në Evropën Juglindore, në të cilin të gjithë serbët duhet të ndjekin një drejtim politik, atë të Beogradit zyrtar.

“Promovimi i ideve të tilla nga maja në Serbi destabilizon më tej marrëdhëniet e ndjeshme ndëretnike dhe ndër-shtetërore në Evropën Juglindore, veçanërisht ndaj Bosnje Hercegovinës dhe Malit të Zi”, tha raporti.

Kur bëhet fjalë për Kroacinë, SOA thotë se është një “demokraci e sigurt dhe e qëndrueshme”, por në të njëjtën kohë paralajmëron për ekstremizmin dhe radikalizmin në rritje të nxitur më tej nga pandemia e koronavirusit.

Gjithashtu theksohet se aktorët jo-perëndimorë janë aktivë në lagjen juglindore të Kroacisë dhe reformat për të arritur standardet evropiane, thonë ata, po përparojnë ngadalë.

Përfundohet se Ballkani Perëndimor mbetet i ngarkuar nga procese stabilizimi të papërfunduara dhe çështje të pazgjidhura ndërshtetërore dhe transnacionale, me vështirësi që lidhen me synimin e deklaruar të integrimit evropian për shkak të reformave të pamjaftueshme.

“Kushtet e pafavorshme politike dhe ekonomike krijojnë një bazë për forcimin e tendencave radikale dhe ekstreme, si dhe ndarjet shoqërore në këto shoqëri të brishta, ndërsa tensionet shoqërore dhe ndëretnike mund të çojnë në tensione dhe incidente reciproke, veçanërisht në mjedise ku ekzistojnë marrëdhënie të pazgjidhura ndëretnike”.

Situata politike në Bosnje vazhdon të shënohet nga paqëndrueshmëria e brendshme politike e shkaktuar kryesisht nga pikëpamjet e ndryshme të popujve përbërës mbi rendin e ardhshëm kushtetues të Bosnje Hercegovinës.

“Dështimi për të arritur një marrëveshje serbo-shqiptare për Kosovën vazhdon të kontribuojë në paqëndrueshmërinë në rajon dhe pasiguria e veçantë në Ballkanin Perëndimor shkaktohet nga ndarja shoqërore në Malin e Zi, ku një pjesë e konsiderueshme e fuqisë politike është e pushtuar nga anti-NATO, partitë pro-serbe dhe pro-ruse”, thuhet ndër të tjera në Raportin e SOA.

Këto sulme, ata pretendojnë, kanë për qëllim shënjestrat e zgjedhura me kujdes, të cilat janë studiuar mirë më parë, dhe kryhen nga grupe kibernetike të sponsorizuara nga shteti APT (Kërcënim i vazhdueshëm i vazhdueshëm) që janë të lidhura ngushtë me sistemet e sigurisë dhe inteligjencës të vendeve individuale.

Lajmet e fundit

Dyshime se Prokurori ndikoi në punësimin e resë së tij në Prokurorinë e Prizrenit

Dyshime se Prokurori ndikoi në punësimin e resë së tij në Prokurorinë e Prizrenit. Në një konkurs të hapur nga Prokuroria Themelore në Prizren për...

Gjinia, mosha dhe vendi prej nga vije viktima e fundit nga koronavirusi në Kosovë

Një viktimë është regjistruar në 24 orët e fundit në Kosovë, raporton OurKosovo. Viktima është një grua e moshës 70-79 vjeçare nga Fushë Kosova. Gjatë 24...

Publikohet raporti 24 orësh i rasteve me COVID-19 nga Ministria e Shëndetësisë

1 viktimë dhe 13 raste të reja me COVID-19. Në 24 orët e fundit në Kosovë është regjistruar një viktimë nga COVID-19, raporton OurKosovo. Gjatë kësaj...

Ambasadorja e Britanisë në Beograd flet për aksionet në veri të Kosovës

Ambasadorja e Britanisë në Beograd flet për aksionet në veri të Kosovës: Dialogu varet vetëm nga palët. Ambasadorja e Britanisë së Madhe në Beograd, Sian...

TE NGJASHME

Dyshime se Prokurori ndikoi në punësimin e resë së tij në Prokurorinë e Prizrenit

Dyshime se Prokurori ndikoi në punësimin e resë së tij në Prokurorinë e Prizrenit. Në një konkurs të hapur nga Prokuroria Themelore në Prizren për...

Gjinia, mosha dhe vendi prej nga vije viktima e fundit nga koronavirusi në Kosovë

Një viktimë është regjistruar në 24 orët e fundit në Kosovë, raporton OurKosovo. Viktima është një grua e moshës 70-79 vjeçare nga Fushë Kosova. Gjatë 24...

Publikohet raporti 24 orësh i rasteve me COVID-19 nga Ministria e Shëndetësisë

1 viktimë dhe 13 raste të reja me COVID-19. Në 24 orët e fundit në Kosovë është regjistruar një viktimë nga COVID-19, raporton OurKosovo. Gjatë kësaj...

Ambasadorja e Britanisë në Beograd flet për aksionet në veri të Kosovës

Ambasadorja e Britanisë në Beograd flet për aksionet në veri të Kosovës: Dialogu varet vetëm nga palët. Ambasadorja e Britanisë së Madhe në Beograd, Sian...