13.7 C
Pristina
Saturday, September 25, 2021

Kalimi në kryqëzim në të njëjtat kushte: Kush duhet të lëvizë i pari?

Kush mund të vozitë i pari dhe kush duhet të presë? Shumicën e herëve kjo rregullohet qartë, me krahun e djathtë. Por ekziston një përjashtim: kryqëzimi i të njëjtit rang, ku janë vendosur katër vetura.

Kryqëzimet shpesh janë të rregulluara ose me një shenjë ose semafor dhe këto tregojnë se kush duhet të lëvizë e kush duhet të pres, ose kjo shpesh rregullohet me ‘rregullin djathtas dhe majtas’.

Sidoqoftë, ky rregull ka një pikë të dobët. Nëse ka katër vetura në një kryqëzim të të njëjtit rang, çfarë duhet të bëhet?

Nëse ka katër vetura në një kryqëzim të të njëjtit rang, secila ka një fqinj të djathtë të cilit do t’i duhej t’i jepte përparësi. Kështu që shkon me radhë, asnjë nga makinat nuk lejohet të ngasë. Mënyra për të dalë: Drejtuesit e mjeteve duhet të komunikojnë me një duar, transmeton Telegrafi.

Ekziston një mënyrë e thjeshtë, bëjani me dorë automjetit tuaj në të majtë dhe jepni përparësi, kështu që ai e di që ju jeni në automjetin në të djathtën e tij, që në fakt ju keni përparësi dhe po e lejoni atë të lëvizë para jush.

E rëndësishme: Mos i bëni me dorë drejtuesve të makinës në të djathtën tuaj. Sepse ata gjithashtu kanë një fqinj në të djathtë të tyre. Prandaj, ju nuk keni absolutisht asnjë të drejtë t’u jepni atyre përparësinë. Do të krijonte gjithashtu një rrëmujë.

Tani zbatohet përsëri ‘krahu i djathtë dhe i majtë’

Sapo një shofer të heqë të drejtën e tij të kalimit, një tjetër mund të vozitet në kryqëzim.

Dhe kjo e zgjidhi situatën: Tani ka vetëm tre automjete në kryqëzim. Dhe njëri prej tyre nuk ka më një fqinj të vërtetë. Kështu që mund të shkojë më tej. Rregulli “djathtas-majtas” funksionon përsëri.

Lajmet e fundit

Çfarë ndodh nëse Serbia suImon me ushtri?/ Profesori universitar: Ata që frikësohen le të ikin nga Prishtina!

Profesori universitar, Enver Bytyçi ka reaguar lidhur me pretendimet e rreme të Serbisë se forcat policore të Kosovës kanë qëlluar tre serbë. Ai përmendi edhe...

​COVID-19, sërish ngadalësim global i pandemisë

Pandemia COVID-19 është ngadalësuar sërish këtë javë në botë, sipas të dhënave më të fundit. Me 510 000 raste infektimi të regjistruara çdo ditë në...

Foshnjat e lindura në këto data kanë shansin më të mirë për sukses në jetë

Studiuesit e MyHeritage hulumtuan kur 1,000 fitues të çmimeve prestigjioze kishin lindur për të zbuluar ditëlindjet që ka shumë të ngjarë të sjellin sukses,...

Pjesa e trupit që lani të parën në dush zbulon personalitetin tuaj

Shumica e njerëzve e nisin ditën me një dush të ngrohtë. Sidoqoftë, mënyra se si laheni nuk është kurrë e njëjtë. Mund të mos e...

TE NGJASHME

Çfarë ndodh nëse Serbia suImon me ushtri?/ Profesori universitar: Ata që frikësohen le të ikin nga Prishtina!

Profesori universitar, Enver Bytyçi ka reaguar lidhur me pretendimet e rreme të Serbisë se forcat policore të Kosovës kanë qëlluar tre serbë. Ai përmendi edhe...

​COVID-19, sërish ngadalësim global i pandemisë

Pandemia COVID-19 është ngadalësuar sërish këtë javë në botë, sipas të dhënave më të fundit. Me 510 000 raste infektimi të regjistruara çdo ditë në...

Foshnjat e lindura në këto data kanë shansin më të mirë për sukses në jetë

Studiuesit e MyHeritage hulumtuan kur 1,000 fitues të çmimeve prestigjioze kishin lindur për të zbuluar ditëlindjet që ka shumë të ngjarë të sjellin sukses,...

Pjesa e trupit që lani të parën në dush zbulon personalitetin tuaj

Shumica e njerëzve e nisin ditën me një dush të ngrohtë. Sidoqoftë, mënyra se si laheni nuk është kurrë e njëjtë. Mund të mos e...